A projektről

Projekt címe: Baktalórántháza Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ kialakítása

Kedvezményezett: Baktalórántháza Város Önkormányzata

Megvalósítás helyszíne: Baktalórántháza városközpont

Megítélt támogatás: 992.163.666 Ft

Érintett lakosságszám: 35.062 fő

Támogatók: Magyar Állam és az Európai Unió

A működés várható kezdési időpontja: 2011 szeptembere

Kivitelező: MRK Konzorcium Baktalórántháza

Magyarország egyes térségeiben a fekvőbeteg-szakellátásokon kívüli járóbeteg-szakellátások, alapellátások és lakosság közeli ellátások tekintetében a területi lefedettség nem megfelelő, illetve ellátatlan területek vannak. Így van ez a Baktalórántházi Kistérségben is. E kedvezőtlen helyzet az itt élők egészségügyi ellátáshoz való hozzáférhetőségét, valamint az élet és foglalkoztatási esélyeit nagymértékben rontja.

A konstrukció keretében létrehozott fejlesztések hozzájárulnak a területi kiegyenlítődéshez, az ellátórendszer hozzáférhetőségének és igazságosságának javításához.

A projekt eredményeként felépülő kistérségi járóbeteg-szakrendelő létrehozásával cél egy építészetileg és orvos szakmailag is értékálló, fenntartható és környezettudatos beruházás megvalósítása.

14 db szakellátó egység, fiziko- és mozgásterápia, gyógytorna, gyógymasszás (nem szakorvosi órában) és 3 diagnosztikai munkahely (labor, röntgen, ultrahang) kialakítása. A háziorvosok terápiás tevékenységének támogatására korszerű információs technológiai rendszer és adatátviteli kapcsolat kialakítása a járóbeteg-szakellátó és a kistérségi háziorvosok között, diagnosztikai munkahelyeken a szakmai és tárgyi minimumfeltételek megteremtésével (vizsgáló- és diagnosztikai berendezések, eszközök).

A kivitelezéssel kapcsolatos előkészítő munkálatok (tereprendezés, a meglévő épületek bontása) 2009 őszén elkezdődtek.

2010 tavaszán az MRK Baktalórántháza konzorcium az Európa Egészségház zRT megbízásából pedig elkezdte a szakellátó építését.