Járóbeteg-szakellátó épületátadó ünnepség

Magyarország egyes térségeiben a fekvőbeteg-szakellátásokon kívüli járóbeteg-szakellátások, alap- és lakosságközeli ellátások tekintetében a területi lefedettség nem megfelelő, illetve ellátatlan körzetek vannak. Így van ez a Baktalórántházi Kistérségben is. E kedvezőtlen helyzet az itt élők egészségügyi ellátáshoz való hozzáférhetőségét, valamint az élet és foglalkoztatási esélyeit nagymértékben rontja.
Baktalórántháza Város Önkormányzata az UMFT keretein belül a TIOP-2.1.2/08/1 számú pályázatán támogatást nyert Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ kialakítására. A projektet a Magyar Állam és az Európai Unió támogatta, a támogatás összege: 992.163.666 Ft. A támogatási szerződés aláírására 2009. szeptember 16-án került sor. A projekt végrehajtására és üzemeltetésére a kistérség 19 települése létrehozta az Európa Egészségház –Baktalórántháza- Kiemelten közhasznú nonprofit Zrt-t.
A projekt 2009. október 1-én indult. Közbeszerzési eljárás keretében kiválasztásra került a Kiviteli terv készítője, a Pláne és Plánum Kft., valamint a projekt menedzsment-szolgáltató, a Hanga Stúdió Kft. A területen lévő épületeket a BLTG Településgazdálkodási Kft. bontotta el. A bontással párhuzamosan folyt a kiviteli terv készítése. Szintén közbeszerzési eljárás keretében kiválasztásra került az építési kivitelező, az MRK Konzorcium Baktalórántháza. Az építés összköltsége: 425. 000.000,- Ft.
Az alapkő letétele után kevesebb mint egy évvel, rengeteg elvégzett munkát követően 2011. május 5-én délután kerult átadásra az épület.

Az átadó Ünnepségen részt vettek:

  • Dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese,
  • Dr. Latorczai János, a Magyar Országgyűlés Alelnöke,
  • Barkóczi Barbara, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Uniós programigazgató helyettese,
  • Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke,
  • Dr. Seszták Miklós, a KDNP országos alelnöke, országgyűlési képviselő,
  • Lipők Sándor, körzetünk országgyűlési képviselője,
  • Nagy Lajos, a Közép-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás elnöke,
  • Kormány Béla, az Európa Egészségház Baktalórántháza Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke
  • Barna Gábor, építő MRK Konzorcium Baktalórántháza ügyvezető igazgatója

Az ünnepségen készült képeket itt tekintheti meg.

Alapkőletétel és szerződéskötés

2010. május 18-án délután került sor városunk központjában a Baktalórántháza Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ ünnepélyes alapkőletételére. Az ünnepi alkalmon beszédett mondott Gazda László az ÉARFT elnöke, körzetünk előző országgyűlési képviselője; Simon József, a Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás elnöke és Nagy Lajos Baktalórántháza polgármestere.

A beszédek után, az ünnepség zárórészeként a szónokok lerakták az alapkőletételi urnát, az épület alapkövét.
Az alapkőletételt követően került sor a kivitelezői szerződés aláírására a tulajdonos Európa Egészségház Zrt. és a kivitelező MRK Konzorcium Baktalórántháza vezetői között.